Díky projektu IKAP 3 bylo žákům 3.ročníku Kuchař-číšník umožněno navštívit reálný provoz pražírny kávy, spojené s kavárnou. Odborník z praxe - Ing. Jan Písečka provedl žáky historií čaje, jeho rozdělením, zpracováním, až po samostatnou přípravu. Představil legendy, které se k čaji vážou, dodal žákům povědomí o současné distribuci a spotřebě čaje. Žákům byla představena i alternativa obsluhy v čajovně, kde byly názorně předvedeny různé způsoby servisu.
V pražírně kávy KMEN, Lannova tř., České Budějovice, bylo žákům umožněno navštívit reálný provoz pražírny kávy, spojené s kavárnou. Odborník z praxe Petr Kouba provedl žáky historií kávy, jejím rozdělení, zpracování až po samostatnou přípravu. Žáci byli seznámeni s alternativními přípravami kávy, které jsou dnes v gastronomii platné a které respektují současné trendy.