4. 4. 2023

Barmanský kurz pod taktovkou ČBA

Ve dnech 27. - 31. března 2023 se ve studiu nápojové gastronomie naší školy konal BARMANSKÝ KURZ pro studenty druhého ročníku oboru Kuchař-číšník. Kurz probíhal pod záštitou České barmanské asociace, formou odborné teoretické a praktické výuky. Lektorem kurzu byl Robert Weis, majitel vyhlášeného českokrumlovského Apotheka Cafe Baru a Exbowling Biliard Baru, profesionál nápojové gastronomie, barmanství a odborník na gastronomický svět a cestovní ruch.

Základy sommelierství představil studentům host kurzu Petr Mašek z Bohemia Sektu, s.r.o., který studentům přednášel a prezentoval profesionální servis šumivých a tichých vín u stolu hosta. Sekci nápojové mixologie představil studentům druhý host kurzu Jan Zlámaný, který je profesionální barman, Bartender, Mixolog, Teatender, Brand Ambassador a člen České barmanské asociace, jehož chuťové kombinace, styl přípravy a servis nápojů je neskutečně inspirativní a inovativní. Dále studenti v rámci kurzu navštívili českokrumlovskou Apotheku Cafe Bar a měli jedinečnou možnost vidět při práci profesionály barmany, kteří jim předali mnoho poznatků, novinek a zkušeností. Společně s barmany z Apotheky si pak studenti namíchali speciální druhy míšených drinků.

Barmanský kurz navazuje na základní poznatky z oblasti nápojů, rozšiřuje znalosti odborné terminologie, znalosti kompletního inventáře, strojů a zařízení používaných za barem. Studenti se podrobně seznámili s výrobními postupy výroby destilátů, likérů, tichých a šumivých vín i nealkoholických nápojů, získali přehled o kategorizaci a charakteristikách nápojů a naučili se pracovní postupy při výrobě míšených nápojů. V praktické části si studenti vyzkoušeli namíchat nejoblíbenější světově známé drinky podle receptur International Bar Association (IBA). Kurz byl nabitý barmanstvím, chutí a vůní drinků, koktejlů z celého světa a cinkotem skleniček a ledu. Studenti nahlédli také do baristické a sommelierské sekce.

Absolventi kurzu jsou připraveni pracovat za barmanským pultem v pozici barman/ka s předpokladem získání kvalitní praxe.

Velké díky panu Robertu Weisovi za jeho nadšení, profesionalitu, originalitu a perfektní vedení celého kurzu.

Blahopřejeme všem studentům, kteří kurz úspěšně absolvovali!

×