V pátek 27. září 2024 proběhl v gastro studiu SOU Kaplice workshop zaměřený na výrobu italské zmrzliny, který vedl odborník z praxe Petr Mořkovský. Akce se zúčastnili žáci třídy 2. KČ za doprovodu paní učitelky Mgr. Ilony Strakové a učitele odborného výcviku Františka Grilla.
Workshop začal v 8:00 hod ráno, kdy byla část gastro studia připravena pro praktickou výrobu zmrzliny. Na úvod byla pro žáky připravena prezentace, která je seznámila s charakteristikou italské zmrzliny. Žáci získali přehled o surovinách potřebných k její výrobě a také o strojích, které jsou při výrobě používány. Součástí prezentace byly i zajímavé informace o práci v zmrzlinovém stánku a osobní zkušenosti z praxe.
Cílem workshopu bylo ukázat žákům, že pravá italská zmrzlina se vyrábí z vysoce kvalitních surovin. V praktické části si žáci vyzkoušeli výrobu dvou druhů smetanové zmrzliny – vanilkové a karamelové. Z těchto zmrzlin si následně připravili milkshake s topingem, aby si uvědomili další možnosti zpracování zmrzliny. V druhé části workshopu se žáci pustili do výroby jahodového sorbetu a každý měl možnost si vyzkoušet tvorbu ozdob z rozpuštěného magického cukru. Celý postup výroby zmrzliny byl odborníkem detailně komentován a žáci byli aktivně zapojeni do všech fází přípravy.
Během workshopu měli žáci možnost nejen vyrábět zmrzlinu, ale také ochutnávat jednotlivé příchutě a vyzkoušet si jejich podávání do kornoutků či kelímků. Na závěr proběhl úklid pracovního prostoru a společné hodnocení. Každý žák zhodnotil, která zmrzlina mu chutnala nejvíce a zda by se tomuto oboru chtěl v budoucnu věnovat.
Celý workshop byl hodnocen velmi pozitivně, a to jak ze strany žáků, tak vyučujících a odborníka z praxe. Žáci si rozšířili své gastronomické znalosti a dovednosti a získali cenné zkušenosti jak z teoretické, tak praktické části výuky.